דגש חריג על אכילה בריאה מכונה אורתורקסיה. אכילת תזונה בריאה היא מועילה, אבל אם יש לכם אורתורקסיה, אתם עלולים להיות מקובעים מאוד בה, מה שעלול להזיק לרווחתכם הכללית. זו לא אבחנה מוכרת. עם זאת, הרעיון הבסיסי הוא שהפרעה זו מחזקת רעיונות ושיטות אכילה שפוסלות מגוון של מזונות כבלתי "טהורים" מספיק. אנשים הסובלים מההפרעה מתחילים בסופו של דבר לדלג על ארוחות שלמות שאינן עומדות בסטנדרטים שלהם. אדם עם אורתורקסיה עסוק יתר על המידה באיכות התזונה שלו. אכילה "בריאה" או "נקייה" היא הצעד הראשון של התפתחות ההפרעה. משם, זה יכול לכלול חיתוך של קבוצות מזון שלמות, כמו חלב או חיטה, והימנעות מארוחות עם תוספים מלאכותיים, מזונות שטופלו בחומרי הדברה, או אלמנטים ספציפיים, כמו שומן, סוכר או מלח.
מה הם התסמינים של אורתורקסיה?
למרות שאינה מסווגת כהפרעת אכילה על ידי DSM-5, אורתורקסיה היא מחלת נפש קשה שעלולה להוביל לבעיות בריאותיות מסכנות חיים. למרות שלא היה הרבה מחקר על ההפרעה, נראה שאלו הסובלים מהפרעות אכילה כגון הפרעת אכילה בולמוסית, בולימיה או אנורקסיה מראים לעתים קרובות התנהגויות ועמדות בסימנים של אורתורקסיה. ההפרעה מאופיינת ביותר מסתם חיבה או עניין באוכל בריא. אדם אורתורקסי עלול להציג התנהגויות כמו:
- דאגה קיצונית לגבי המזונות שהם בוחרים, במיוחד אם התזונה שלהם לא מתאימה לקריטריונים האישיים המחמירים שלהם של "טוהר".
- התרחקות חברתית כשהם מתרחקים מאנשים ופעילויות שמתנגשות עם תוכנית האכילה הנוקשה שלהם.
- הערכה עצמית מוגברת מצריכת מה שנקרא 'ארוחות בריאות'.
- חרדה, עצב ושינויים במצב הרוח.
כל אלו מצביעים על כך שהמצב עשוי להתפתח להפרעת אכילה חמורה יותר.
אילו טיפולים יכולים לסייע לכם בטיפול בהפרעת איכלה זו?
טיפולים טיפוסיים מורכבים בדרך כלל מ:
- חשיפה ומניעת תגובה- אתם פחות תושפעו מתרחיש חרדתי ככל שתיחשפו אליו יותר פעמים.
- שינוי התנהגות- הכרה בהשלכות המזיקות של ההתנהגות שלכם כדי שתוכל לשנות אותה.
- טיפול קוגניטיבי, הידוע גם בשם CBT, מסייע לכם לזהות את ההתנהגויות והלך הרוחות המובילים ללחץ ולהחליף אותם ברעיונות והתנהגויות חיוביות יותר.
- מגוון טכניקות הרפיה, כולל מדיטציית מיינדפולנס, יוגה ותרגילי נשימה.
את שילוב מגוון שיטות הטיפול הטובות ביותר עבורכם ניתן להתאים בפגישת ייעוץ בבית מאזן אלמה.