בית מאזן לנשים עם הפרעות אכילה

כתובתנו: רחוב צה"ל 2 א, תל אביב

הפרעות אכילה

בית > הפרעות אכילה

הפרעות אכילה - Eating Disorders

הפרעות אכילה הן שם כולל לבעיות נפשיות המתבטאות בעיסוק קיצוני במזון, אכילה, קלוריות, צורת הגוף ומשקל והן עשויות לכלול הרעבה עצמית , אכילת יתר, התקפי זלילה והקאות. הפרעות אכילה שכיחות בעיקר בקרב נערות ונשים צעירות אך בעשורים האחרונים עלתה שכיחותן גם בקרב נשים מבוגרות וגברים.

הפרעות אכילה יכולות לגרום לנזקים פיזיים קשים כגון תת משקל, פגיעה באיברים פנימיים, השמנת יתר ולכן ישנם אחוזי תמותה גבוהים. לאלו עשויים להתלוות נזקים נפשיים כגון פגיעה חברתית, פגיעה בדימוי הגוף והערך העצמי, דיכאון, חרדה.

מהן סוגי הפרעות האכילה הנפוצות?

אנורקסיה נרבוזה

Anorexia Nervosa

אנורקסיה נרבוזה יכולה להיות מצמצמת בלבד (Restrictive Type) או כוללת גם התנהגות מטהרת (Purging type)

אנורקסיה נרבוזה לא טיפיקלית

Atypical Anorexia Nervosa

אנורקסיה נרבוזה לא טיפיקלית זהה בהגדרתה לאנורקסיה נרבוזה, למעט העובדה שהמשקל ההתחלתי אינו קטן מהמינימום (יכולה להתחיל גם מעודף משקל משמעותי) , וכן שלמרות ירידה משמעותית במשקל, המשקל עדיין בטווח הנורמה או מעליו. אנורקסיה נרבוזה לא טיפיקלית מהווה היום אחוז גבוה מאוד מכלל המקרים.

בולימיה נרבוזה

Bulimia Nervosa

מאופיינת באפיזודות חוזרות ונשנות של התקפי זלילה המתבטאים באכילת כמות גדולה של מזון בזמן קצר וללא שליטה. בנוסף קיימת לאחר מכן התנהגות מטהרת (כגון הקאה יזומה, שימוש לרעה במשלשלים / משתנים / פעילות גופנית מופרזת / חוקנים / צומות) על מנת למנוע עלייה במשקל. ברקע ההפרעה ניתן לראות כי ההערכה העצמית תלויה בעיקר במשקל הגוף ובצורתו. אותן אפיזודות מתקיימות לפחות פעם בשבוע במשך שלושה חודשים לפחות.

הפרעת אכילה כפייתית

Binge Eating Disorder BED

מאופיינת באפיזודות חוזרות של בולמוסי זלילה ללא שימוש בהתנהגויות מפצות כגון הקאות או שימוש במשלשלים, אכילה עד לתחושת חוסר נוחות פיזית, אכילה ללא קשר לרעב, אכילה לבד ובסתר המלווה בתחושת גועל, דיכאון או אשמה.

הפרעת אכילה נמנעת

Avoidant restrictive food intake disorder - ARFID

הפרעת אכילה זו מתאפיינת בחוסר עניין או הימנעות מאכילה ובררנות הנובעת או מרתיעה ממאפיינים סנסורים של המזון ,כגון טעם, ריח, מרקם, או לחילופין טראומה הקשורה באכילה, פחד מחנק, גועל, הפרעה במערכת העיכול (בחילה, הקאה). חשוב לציין כי ההימנעות אינה נובעת מדימוי גוף שלילי ורצון לרדת במשקל. ההפרעה מופיעה בעיקר אצל ילדים ומתאפיינת באכילת מאכלים ספציפיים בלבד מתוך רפרטואר מזון מצומצם, ירידה משמעותית במשקל, חסרים תזונתיים, עיכוב בגדילה ותלות בתוספים.

סינדרום אכילה לילית

Night Eating Syndrome - NES

מדובר בתסמונת קלינית נדירה המשלבת הפרעות אכילה ושינה בו זמנית. מתאפיין ביקיצה לילית, יציאה מהמיטה, אכילה מהירה ולא נשלטת של כמויות מזון גדולות וחזרה לשינה. יכול לקרות מספר פעמים בלילה ולעיתים אין בכלל מודעות להתרחשות זו.

פיקה

PICA

אכילת חומר שאינו ראוי למאכל.

העלאת גרה

Rumination Disorder

העלאת גירה ולעיסה חוזרת של מזון במשך חודש לפחות, לאחר תקופה של תפקוד נורמלי.

התחילי איתנו בתהליך הריפוי שלך

פני אלינו עוד היום, כל רגע הוא קריטי להחלמתך.

מה היא טראומה ומהי פוסט טראומה?

טראומה (Trauma) – לכל אדם יכול להיות יום נהדר שפתאום ייהרס באירוע מלחמתי, תאונה או תקיפה מינית. שלוש שעות אחר כך דבר כבר לא יהיה כמו שהיה. באירוע טראומה האדם חווה מצב חירום, מצב נפשי הפוגע ברצף חייו ובסכמות החשיבה שלו.

בתגובה לטראומה האדם יכול להגיב בארבעה מימדים: תגובות פיזיות, רגשיות, קוגניטיביות ותגובות התנהגותיות.

ברגעים של טראומה מטרתו העיקרית של האדם היא הישרדות. האירוע מלווה בדחק קיצוני בשל איום קשה על חיינו או על השלמות הגופנית שלנו, ולעיתים גם בשל נוכחות באירוע פוגעני באחר.

כאשר תופעות אלו מציפות אותנו מעל חודש יוגדר מצב זה פוסט טראומה (Ptsd – post traumatic stress disorder).

מהי פוסט טראומה מורכבת?

פוסט טראומה מורכבת (CPTSD – Complex post traumatic stress disorder) נוצרת כתוצאה ממציאות של חווית חיים טראומטית מתמשכת ותסמיניה המרכזיים הינם:

אנשים עם פוסט טראומה מורכבת נמצאים בסיכון יותר גבוה לעשיית שימוש בחומרים ממכרים, לפתח הפרעות אכילה, לסבול מחרדות, דיכאון, פגיעות עצמיות , רה ויקטימיזציה ועוד.

מה הקשר בין הפרעות אכילה לטראומה ופוסט טראומה?

מחקרים רבים מראים קשר הדוק בין פגיעות מיניות לבין הפרעות אכילה. נמצא כי אצל 80% מהנערות והנשים עם הפרעות אכילה, קיימת טראומה מינית נמשכת בילדות. מדובר בטראומה מינית שחזרה על עצמה במשך תקופה ממושכת ולעתים הודחקה כחלק ממנגנון הגנה ודרכי התמודדות. משערים כי הפרעת אכילה היא דרך דיסוציאטיבית הגנתית לאירוע טראומה.

רבות מאלו שאינן מאובחנות בהפרעת אכילה "קלאסית" מפגינות דפוסי אכילה בעייתיים כגון אכילה מוגזמת והשמנת יתר, הימנעות ממאכלים ספציפיים ובחירה בדיאטות קיצוניות ולא בריאות. יחד עם זאת, חשוב להדגיש כי לא כל בעלות הפרעות האכילה חוו טראומות מיניות.

הפרעת אכילה יכולה לייצג חוסר רצון להתבגר ולהפוך לאישה, רצון להסתיר את הנשיות השמנה או דרך רזון קיצוני. הפרעת אכילה יכולה לייצג גם רצון למות, להיעלם או להקיא החוצה את הגועל או הסוד שמוחזק אי שם בעמקי הנפש.