הפרעת אכילה כפייתית (BED) היא הפרעת אכילה חמורה שבה אנשים צורכים כמויות גדולות של מזון בזמן קצר, לעתים קרובות עד כדי אי נוחות. שלא כמו בולימיה הפרעה זאת אינה כוללת התנהגויות טיהור כמו הקאה או פעילות גופנית מוגזמת. אנשים שסובלים מהפרעה זאת חווים אובדן שליטה במהלך אפיזודות אלו ועלולים לחוות רגשות בושה או אשמה לאחר מכן. הפרעה זו עלולה להוביל לבעיות בריאותיות שונות, כולל השמנת יתר, מחלות לב וסוכרת. חשוב מאוד שאדם שסובל מההפרעות הללו, יחפש את הטיפול והתמיכה המתאימים לו, שכן היא משפיעה באופן משמעותי הן על הרווחה הפיזית והן על הרגשית.
כיצד מאבחנים הפרעת אכילה כפייתית?
הפרעת אכילה כפייתית מאובחנת באמצעות הערכה של בריאות הנפש. תהליך זה כולל דיון בהרגלי האכילה של האדם, ברגשות שלו ובכל תסמין קשור עם איש מקצוע רלוונטי. קריטריונים מרכזיים לאבחון כוללים: קיומם של אפיזודות חוזרות ונשנות של אכילת כמויות גדולות של מזון במהירות, תחושה של חוסר שליטה במהלך התקפי אכילה וחוויה של מצוקה לגבי התנהגות האכילה. כדי לאשר את האבחנה, אפיזודות אלו חייבות להתרחש לפחות פעם בשבוע במשך שלושה חודשים. הערכה מקיפה עשויה לכלול גם איסוף מידע על ההיסטוריה הרפואית של האדם, היסטוריה משפחתית וסקירת כל מצב בריאותי נפשי נוסף.
מהן אפשרויות הטיפול בהפרעת אכילה כפייתית?
הטיפול בהפרעת אכילה כפייתית כולל שילוב של פסיכותרפיה, טיפול תרופתי וייעוץ תזונתי. טיפול קוגניטיבי התנהגותי משמש בדרך כלל כדי לעזור למטופל להבין ולשנות את התנהגויות והמחשבות הקשורות לאכילה שלו. תרופות נוגדות דיכאון ותרופות נוגדות פרכוסים יכולות לסייע בניהול הסימפטומים ולהפחית את מקרי האכילה הכפייתית, ייעוץ תזונתי מתמקד ביצירת דפוסי אכילה בריאים. במקרים חמורים, ייתכן שיידרש טיפול באשפוז, המציע סביבה מובנית ותמיכה אינטנסיבית. קבוצות תמיכה ואסטרטגיות לעזרה עצמית יכולות גם הן למלא תפקיד חשוב בהחלמה ולספק לאדם קהילה ועידוד. אשפוז לצורך טיפול בהפרעת אכילה כפייתית נחוץ כאשר ההפרעה הופכת לחמורה או כאשר טיפולים שאינם במסגרת אשפוז לא היו יעילים. סימנים לכך שייתכן שהאדם זקוק לטיפול באשפוז כוללים: סיבוכים בריאותיים משמעותיים, בעיות נפשיות נלוות או חוסר התקדמות בטיפולים אחרים. תוכניות אשפוז מספקות סביבה מובנית עם תמיכה 24/7, המאפשרת טיפול אינטנסיבי ופיקוח רפואי.
Credit Canva.comאכילת יתר
אכילת יתר היא צריכה של כמות מזון העולה על צורכי האנרגיה של הגוף. במקרים רבים, תופעה זו מתרחשת עקב גורמים רגשיים או פסיכולוגיים, ולאו דווקא מרעב פיזי. אנשים הסובלים מאכילת יתר יכולים למצוא את עצמם אוכלים בשל מתח, שעמום או עצבות. עם הזמן, התנהגות זו עלולה להוביל לבעיות בריאותיות חמורות כמו השמנת יתר, סוכרת ומחלות לב. זיהוי הסימנים של אכילת יתר, כגון: אכילה של כמויות גדולות במהירות או המשך אכילה גם לאחר תחושת שובע, הוא הצעד הראשון בדרך לטיפול בבעיה. הבנת הגורמים לאכילת היתר הינה קריטית למציאת דרכים יעילות לניהול וטיפול נכונים של ההפרעה.
אכילת יתר- מהן אפשרויות הטיפול המוצעות?
ניתן לטפל באכילת יתר באמצעות מגוון אפשרויות טיפול, שכל אחת מהן שואפת לעזור לאנשים להחזיר לעצמם את השליטה על הרגלי האכילה שלהם ולשפר את בריאותם הכללית. טיפול וייעוץ הם גישות נפוצות המתמקדות בהבנת הטריגרים הרגשיים והפסיכולוגיים העומדים בבסיס אכילת יתר. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) יעיל במיוחד מכיוון שהוא עוזר לשנות דפוסי חשיבה והתנהגויות שליליים הקשורים למזון. בנוסף לטיפול, ייעוץ תזונתי יכול למלא תפקיד מכריע בניהול אכילת יתר. דיאטנית קלינית יכולה לספק הדרכה לגבי הרגלי אכילה בריאים, בקרת מנות ותזונה מאוזנת. תמיכה זו יכולה לעזור לאנשים לבצע בחירות מזון טובות יותר ולפתח מערכת יחסים בריאה יותר עם מזון. קבוצות תמיכה הן גם כלי טיפולי חשוב שכן, שיתוף חוויות עם אחרים העומדים בפני אתגרים דומים יכול לספק תמיכה רגשית ועצות מעשיות. קבוצות אלו יכולות לעזור לאנשים אשר מתמודדים עם אכילת יתר להרגיש פחות מבודדים ולהעניק להם מוטיבציה להתמיד בתוכניות הטיפול שלהם.
האם יש צורך בטיפול באשפוז?
במקרים חמורים יותר, ייתכן שיידרש טיפול אשפוזי במסגרת טיפול באכילת יתר. טיפול זה יהיה באחת ממחלקות הפרעות האכילה בבתי החולים או במרכזי טיפול פרטיים המציעים טיפול באשפוז במסגרת נעימה ונוחה יותר, המציעה למטופל תוכנית טיפול אישית התואמת למצבו. במסגרת טיפול באשפוז זה כרוך אדם המתמודד עם הפרעת אכילה חומרת שעלולה גם לסכן את חייו, יקבל טיפול ופיקוח אינטנסיביים. טיפול אשפוזי מספק סביבה מובנית שיכולה לעזור לשבור את מעגל אכילת היתר ולטפל בכל בעיה בריאותית נפשית בסיסית העומדת במרכזה.
טיפול באכילה כפייתית
הפרעת אכילה כפייתית היא הפרעת אכילה חמורה שבה אנשים צורכים כמויות גדולות של מזון בזמן קצר, לעתים קרובות עד כדי אי נוחות. שלא כמו בולימיה היא לא תכלול בה התנהגות שמטרתה לפצות על ההפרעה לרבות: הקאה, פעילות גופנית אינטנסיבית ועוד. מדובר על הפרעת אכילה שעלולה לגרום לנזקים מהותיים ביותר לאדם הסובל ממנה מבחינה נפשית וגופנית ולכן, כדאי וחשוב לטפל בה בצורה יעילה ונכונה. במאמר הבא תקבלו את כל המידע על טיפול באכילה כפייתית ומתי יש צורך לשקול טיפול במסגרת אשפוז.
הפרעת אכילה כפייתית- כיצד תדעו שאתם סובלים מהפרעה זאת?
הפרעת אכילה כפייתית כוללת כאמור אפיזודות של אכילה לא מבוקרת בפרק זמן קצר, כאשר אחריה ירגיש האדם חוסר נוחות, תחושות אשם והלקאה עצמית. את האבחנה ניתן לאבחן על ידי פסיכיאטר או רופא מומחה בתחום הפרעות אכילה, כאשר בהתאם לתסמינים שונים ניתן להגדיר האם האדם סובל מהפרעה זאת. הקריטריונים שהמאבחן יתייחס אליהם בתהליך האבחון הם: האם האדם סובל מאפיזודות חוזרות ונשנות של אכילת מזון בכמות גדולה במסגרת פרק זמן קצר, כאשר האפיזודות הללו חייבות להתרחש לפחות פעם בשבוע במשך שלושה חודשים. הערכה מקיפה עשויה לכלול גם איסוף מידע על ההיסטוריה הרפואית שלך, היסטוריה משפחתית ועוד.
טיפול באכילה כפייתית- מה הוא יכלול ומתי כדאי לשקול טיפול במסגרת אשפוז?
הטיפול בהפרעת אכילה כפייתית יתבצע לרוב במסגרת טיפול בקהילה כאשר האדם יקבל טיפולים רגשיים, טיפולים פסיכולוגיים רלוונטיים למצבו, ייעוץ תזונתי, השתתפות בקבוצות תמיכה ולעיתים גם טיפול תרופתי. מעבר לך, במקרים חמורים ייתכן כי טיפול במסגרת אשפוז יהיה יעיל יותר. אשפוז לצורך טיפול בהפרעת אכילה כפייתית נחוץ כאשר ההפרעה הופכת לחמורה או כאשר טיפולים שאינם במסגרת אשפוז לא היו יעילים. סימנים לכך שייתכן שהאדם זקוק לטיפול במסגרת אשפוז יהיו כוללים: סיבוכים בריאותיים משמעותיים, בעיות נפשיות נלוות או חוסר התקדמות בטיפולים אחרים. תוכניות אשפוז מספקות סביבה מובנית עם תמיכה 24/7, המאפשרת טיפול אינטנסיבי ופיקוח רפואי. סביבה זו יכולה להיות חיונית לייצוב מצבו של האדם וליצירת הרגלי אכילה בריאים יותר. אם אתם חשים שהפרעת האכילה הכפייתית שלכם אינה בשליטה, שקלו אשפוז במרכז פרטי ואיכותי כבחירה אפשרית להחלמה.