בית מאזן לנשים עם הפרעות אכילה

כתובתנו: רחוב צה"ל 2 א, תל אביב

הפרעת אכילה בררנית, המכונה גם הפרעת אכילה נמנעת/מצומצמת (ARFID), היא יותר מסתם בררנות באוכל. היא כרוכה בהימנעות קיצונית ממזונות או קבוצות מזון מסוימות, דבר שיכול להוביל לחסרים תזונתיים ובעיות בריאותיות. בניגוד לאכילה בררנית טיפוסית הפרעה זאת עלולה לגרום לבעיות משמעותיות בגדילה ובהתפתחות, במיוחד אצל ילדים. היא נובעת לעיתים קרובות מחוסר עניין באוכל, פחד מתוצאות שליליות עקב אכילה, או רגישות למרקמים, טעמים או ריחות של מזון. חשוב להבין מהם התסמינים להפרעת אכילה זאת ובמה היא שונה מהפרעת אכילה בררנית, על מנת לזהות אותה בזמן ולטפל בה.

מהם התסמינים של הפרעת אכילה בררנית?

הפרעת אכילה בררנית, המכונה גם ARFID, מתאפיינת במספר תסמינים ברורים: האדם יסבול מרגישות קיצונית לריח, לטעם או למרקם של מזון. כאשר מדובר על הפרעה מסוג זה בילדים ייתכן שה יראו לעיתים קרובות חוסר עניין באכילה ואף יחששו מחנק או מהקאה במידה ויאכלו. כמו כן, ייתכן שהם יימנעו ממזונות מסוימים לחלוטין, מה שיוביל לירידה במשקל או להעדר עלייה במשקל. סימנים נוספים כוללים תלות בתוספי תזונה או צינורות הזנה ובעיות עיכול תכופות כגון: הקאות או השתנקות לאחר אכילת מזונות מסוימים. תסמינים אלו עלולים לפגוע משמעותית בגדילה ובבריאות הכללית של הילד.

כיצד מאבחנים הפרעת אכילה בררנית?

אבחון הפרעת אכילה בררנית, כרוך בהערכה מקיפה על ידי אנשי מקצוע בתחום הבריאות. הם יבחנו את הרגלי האכילה של הילד, את צריכת התזונה שלו ואת דפוסי ההתפתחות הגופנית שלו. האבחון כולל בדרך כלל היסטוריה מפורטת של התנהגות האכילה של הילד, בדיקה גופנית ולפעמים גם הערכות פסיכולוגיות. רופאים עשויים גם להשתמש בשאלונים כדי להבין את חומרת בעיות האכילה ולשלול מצבים רפואיים אחרים. המטרה היא לזהות אם דפוסי האכילה מובילים לחסרים תזונתיים או משפיעים על בריאותו והתפתחותו הכללית של הילד. כמובן שלא מדובר על הפרעה שרק ילדים סובלים ממנה וגם בני נוער ומבוגרים עלולים לסבול ממנה, אך היא נפוצה מאוד בגילאי הילדות המוקדמים יותר.

הטיפול בהפרעת אכילה בררנית יתבצע בגישה רב-תחומית. כאשר דיאטן רשום ייצור עבור המטופל תוכנית שתתמקד בתזונה מאוזנת ובהפחתת לחץ סביב זמני הארוחות, טיפול, כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), יכול לעזור לטפל בחרדה הבסיסית וכן הצגת מזונות חדשים בהדרגה ועידוד מזונות "בטוחים" יכולים גם להיות אסטרטגיות יעילות. במקרים חמורים יותר, ייתכן שיהיה צורך במעקב רפואי ותוספי תזונה. טיפול יעיל דורש סבלנות והכוונה מקצועית כדי להבטיח שהילד או האדם הסובלים מהפרעה זאת יפתחו מערכת יחסים בריאה עם אוכל.

במקרים קיצוניים שבהם ההפרעה עלולה לסכן את חייו של האדם או שהוא לא מצליח להחלים ממנה באמצעות טיפולים בקהילה, ייתכן כי טיפול באשפוז במסגרת מרכז טיפולי פרטי ומומלץ יהווה את הדרך הטובה ביותר להחלמה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *